Een goede aanleiding voor ons om u te informeren over de mogelijkheden van rookmelders speciaal voor slechthorenden! Vanaf 1 juli 2022 is het namelijk wettelijk verplicht in Nederland in alle huizen, op elke etage waar je verblijft, een rookmelder te hebben.

Slechthorenden kunnen het beste gebruik maken van rookmelders die aangesloten zijn op een wek- en waarschuwingssysteem. Dit systeem, ook bekend als bereikbaarheids- en veiligheidssysteem, is een hulpmiddel voor doven en slechthorenden en draagt bij aan een brandveilig huis. In geval van brand of rookontwikkeling stuurt de rookmelder een signaal naar uw ontvangers.

Een lichtflitsmelder kan bijvoorbeeld in meerdere ruimtes worden aangebracht, zodat u tijdig gewaarschuwd wordt. Ook is het mogelijk een de signalen te ontvangen door middel van een app op de smartphone of een trilontvanger, gedragen aan de broekriem.
’s Nachts maakt de wekker met bijgeleverd trilkussen u direct wakker. U kunt dus altijd rustig slapen. Zeker ’s nachts als de hoortoestellen of de spraakprocessor van een cochleair implantaat niet in gebruik zijn is dit belangrijk. Het is heel belangrijk te beseffen dat u niets ruikt in uw slaap en dus niet door rook gewekt kan worden!

 

Rookmelders moeten wettelijk gezien onderling gekoppeld zijn wanneer is gebouwd is na 2003. Bij een wek- en waarschuwingssysteem hoeft dit niet omdat deze bij het signaleren van rook direct een melding stuurt vanuit het systeem naar de flitslamp, de telefoon of trilwekker.

Een vergoeding van de zorgverzekeraar is mogelijk. Wat u precies vergoed krijgt, is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Ook de voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen, worden bepaald door uw zorgverzekering. In ieder geval moet er een gehoorverlies zijn en is er een voorschrift van een KNO-arts, audioloog of triage-audicien nodig. Wij kijken graag wat bij u de mogelijkheden zijn.

Het wek- en waarschuwingssysteem wordt geïnstalleerd door de leverancier. Dit gebeurt op afspraak en neemt niet veel tijd in beslag.

Heeft u al een wek- en waarschuwingssysteem en wilt of moet u het aantal rookmelders uitbreiden dan kan dat natuurlijk. Voor een vergoeding voor uitbreiding van een bestaande installaties met meer rookmelders is eventueel een machtiging aan te vragen.

Heeft u vragen? Stel ze dan gerust, u bent bij ons aan het juiste adres voor meer informatie over rookmelders in combinatie met een wek- en waarschuwingssysteem!